De Koninklijke Kring Reserveofficieren Gent (KKROG)
Op 18 aug 1933 besloten enkele oudgedienden van het 2° Linieregiment om een Gentse kring van reserveofficieren op te richten. Deze oprichting vond plaats in de Leopoldskazerne te Gent, garnizoen van het 2° Linie.
Het eerste jaar sloot af met 39 effectieve leden, 6 aangesloten leden en 2 ereleden, nl. de CO van het 2° Linie Regiment Col BEM Pire en de StafChef van de 1° Inf Bde LtCol BEM De Vloo. De eerste voorzitter was Capt Cdt Ferange en de secretaris SLR Piqué. De eerste korpsmaaltijd met 17 leden vond plaats op 27 nov 1933.
In de loop van het volgende jaar werden er in de andere belangrijke garnizoenssteden zoals Brussel, Antwerpen, Luik, Mons, … eveneens regimentaire kringen van reserveofficieren opgericht wat aanleiding gaf tot de oprichting van de Nationale Vereniging van Reserveofficieren in 1937 met de Kring Gent als stichtend lid naast andere regimentaire kringen en enkele wapenkringen.
Met het uitbreken van de 2de W.O. werden alle activiteiten officieel stopgezet. Na de oorlog en dit tot in 1948 was er een werkcel en herleefde stilaan de werking van zowel de nationale als de regionale kringen. Voor Gent was dit onder de bezielende leiding van wijlen Reserve LtKol Wustefeld, toen Kapt Cdt.
In 1983 was de KRO Gent de eerste van de kringen van reserveofficieren aan wie Z.M. de Koning de titel ‘Koninklijke Maatschappij’ toekende.
Oprichting van de KKROG vereniging zonder winstoogmerk (vzw) in 1996.
In de loop der jaren is de KKROG verbroederd met groeperingen van over de (taal-)grenzen , met name:
- Cercle Royal des Officiers de Réserve de Mons (België)
- Groupement des Officiers de Réserve de Lille (Frankrijk)
- Reservistenverband Landesgruppe Bremen (Duitsland)
Enkele te vermelden hoogtepunten van militaire activiteiten waren:
- De militaire ondersteuning aan de gewezen TSU eenheid 2de linie van onze provincie.
- De militaire ondersteuning aan het Militair Provinciecommando Oost-Vlaanderen.
- Het behalen van 3 maal de Beker van Z.M. de Koning: de ploeg Gent 1 is in 2001, 2006 en 2010 in audiëntie door de Koning ontvangen na het 3 maal opeenvolgend de Nationale Competitie te hebben gewonnen. Tussen 1998 en 2010 heeft de Gentse ploeg bestaande uit Devue Didier, Coppieters Peter, Wesemael Yves en De Geyter Antoon, 11 maal de Nationale Competitie gewonnen.
- De vele jaarlijks terugkerende georganiseerde militaire oefeningen zoals Real Combat, Real Jacob en de Flight.
- De jaarlijks georganiseerde internationale mars ‘Leger en Natie’.
De LtKol (R) Vandenberge Georges, LtKol (R) Van Kan Jean, Cdt (R) Van de Velde Lucien, Med LtKol (R) Ebo Gilbert, Maj (R) ‘T Kindt Chris, de FKP (R) Goddemaer Jo, opnieuw LtKol (R) ’T Kindt Chris, en Maj (R) Van Wijnsberghe Jean-Marie traden in het voetspoor van hun voorgangers en bouwden de KKRO Gent uit tot een van de vooraanstaande groeperingen van het land. Actueel is Ere LtKol Albert Hombrouckx voorzitter van de KKROG vzw.
De laatste jaren worden voornamelijk socio-culturele en sportieve activiteiten georganiseerd, inclusief meerdaagse uitstappen:
- Aperitiefwandelingen – (militaire) musea- & stadsbezoeken.
- (Militaire) voordrachten.
- Winterdroppings met oriëntatieoefeningen en point to point opdrachten.
- Eéndaagse uitstappen.
- Meerdaagse fronttourreizen.
- Nostalgie weekendkampen.
- Deelname aan militaire plechtigheden.